Sociala medier

Vad är sociala medier?

Sociala medier är en fras som vi kasta runt en hel del dessadagar, ofta för att beskriva vad vi publicerar på webbplatser och appar som Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat och andra.

Men om vi använder termen för att beskriva en sajt som Facebook, och också en webbplats som Digg, plus en plats som Wikipedia, ochäven en plats som I Can Has Cheezburger, då börjar det bli mer förvirrande.Precis vad är sociala medier, ändå?

Termen används så vagt att det i princip kan användas för att beskriva nästan någon webbplats på internet idag. Eller kan det?

Vissa människor har mer av en begränsad syn på sociala medier, ofta likställa det att betyda detsamma som sociala nätverk (aka Facebook, Twitter, etc.). Andra människor anser inte Bloggar att falla under kategorin sociala medier.

Det verkar som om alla har sina egna personliga uppfattning av vad sociala medier är och inte är. Men låt oss dyka djupare in i det allmänna konceptet till en tydligare och mer exakt förståelse.

Så, vad är sociala medier?

I stället för att definiera begreppet med hjälp av ett gäng tråkiga jargong som skulle förmodligen bara komplicera saker längre, kanske det bästa sättet att få en tydligare förståelse av det är att bryta ner det i enklare uttryckt. För att börja, låt oss titta på varje ord individuellt.

Den ”sociala” delen: refererar till interaktion med andra människor genom att dela information med dem och tar emot information från dem.

Den ”media” delen: refererar till ett instrument för kommunikation, som till exempel internet (medan TV, radio och tidningar är exempel på mer traditionella former av media).

Från dessa två separata villkor, vi kan dra en grundläggande definition tillsammans: sociala medier är webbaserade kommunikationsverktyg som gör det möjligt att interagera med varandra genom både dela och konsumera information.

Ja, det är en bred definition – men håll i åtanke att sociala medier är ett mycket vitt begrepp. Detta är sannolikt som specifika som vi kan få utan nollställning i för mycket på en mer specifik underkategori av sociala medier.

Gemensamma funktioner för sociala medier

Följande lista över vanliga funktioner är ofta döda giveaways av en sociala medier webbplats. Om du ifrågasätta huruvida en viss webbplats skulle kunna klassificeras som social eller inte, försök sett för minst en av dessa funktioner.

• Personliga användarkonton: om en webbplats tillåter besökare att skapa egna konton som de kan logga in, sedan är en bra första tecken som det skulle kunna användas för någon form av användaren-baserad interaktion — kanske social interaktion. Även om det är möjligt att dela information eller interagera med andra online anonymt, är behöva skapa någon slags användarkonto först mer av en gemensam, standard sak.

• Profilsidor: eftersom sociala medier handlar om kommunikation, en profilsida är ofta nödvändigt för att representera en individ och ge dem en plats att skapa sin egen personliga varumärke. Det innehåller ofta information om den enskilda användaren, som ett profilfoto, bio, hemsida, foder av senaste inlägg, rekommendationer, senaste aktivitet och mer.

• Vänner, följare, grupper, hashtaggar och så vidare: individer använder sina konton för att ansluta med andra användare. De kan också använda dem för att prenumerera på vissa former av information.

• Nyheter feeds: när användare ansluter med andra användare i sociala medier, de i grunden säger, ”jag vill få information från dessa människor”. Att informationen är uppdaterad för dem i realtid via deras nyhetsflöde.

• Anpassning: sociala medier brukar ge användarna flexibilitet att konfigurera sina inställningar, anpassa sina profiler att titta ett visst sätt, organisera sina vänner eller anhängare, hantera den information som de ser i sina nyhetsflöden och även ge feedback på vad de gör eller inte vill se.

• Meddelanden: någon webbplats eller app som meddelar användare om information definitivt spela sociala medier. Användare har total kontroll över dessa anmälningar och kan välja att få typerna av meddelanden som de vill.

• Information uppdatering, sparande eller bokföring: om en webbplats eller en app kan du bokföra absolut någonting, med eller utan ett användarkonto, är det sociala! Det kan vara ett enkelt textbaserat budskap, en foto uppladdning, en YouTube-video, en länk till en artikel eller något annat.

• Som knappar och kommentar avsnitt: två av de vanligaste sätten att interagera på sociala medier är via knappar som representerar en ”liknande” plus kommentar avsnitt där vi kan dela våra tankar.

• Genomgång, betyg eller röstning system: förutom att gilla och kommentera, massor av sociala medier och appar förlitar sig på den kollektiva insats för gemenskapen att granska, betygsätta och rösta på information att de vet om eller har använt. Tänk på din favorit shopping sajter eller film översyn webbplatser som använder sociala medier funktionen.

Vad är skillnaden mellan sociala medier och sociala nätverk?

Som tidigare nämnts, en massa människor användaren villkor sociala medier och sociala nätverk omväxlande som om de betyder exakt samma sak. Även om skillnaden är subtil, är de inte samma. Sociala nätverk är verkligen en underkategori av sociala medier.

Det enklaste sättet att förstå skillnaden mellan sociala medier och sociala nätverk är av tänkande om villkoren ”media” och ”nätverk” separat. Media hänvisar till den information som du faktiskt delar — om det är en länk till en artikel, en video, en animerad GIF, ett PDF-dokument, en enkel statusuppdatering eller något annat.

Nätverk, däremot, har att göra med vem din målgrupp är och relationerna du har med dem. Ditt nätverk kan inkludera personer som vänner, släktingar, kollegor, någon från din tidigare, nuvarande kunder, mentorer och även kompletta främlingar.

De verkligen överlappar varandra, därför blir det förvirrande. Exempelvis kan du dela media med ditt sociala nätverk att samla likes och kommentarer – en form av sociala nätverk. Men du kan också bara upvote en länk på Reddit, som är en social media-plattform, att hjälpa gemenskapen och ge din åsikt i frågan utan någon avsikt att bygga relationer med andra användare.

Fortfarande förvirrad? Försök att tänka på sociala medier som frukt. Äpplen, bananer, apelsiner, vindruvor, bär, meloner och ananas är alla del av den bredare kategorin frukt på samma sätt som att sociala nätverk, sociala nyheter, social bookmarking, wikis, Bloggar och privat web messaging är en del av den bredare sociala medier-kategorin.

Är traditionella medier också sociala medier?

Traditionella medier nämndes tidigare i den här artikeln bara för att Visa bredare exempel på media, men inte luras tro att TV, radio och tidningar är en del av sociala medier. Åtminstone ganska ännu inte helt. Linjen mellan två långsamt gallring eftersom varje fortsätter att utvecklas.

Sociala medier bara ger inte dig information men samverkar med dig samtidigt ge dig denna information. Denna interaktion kan vara så enkelt som att be om dina kommentarer eller låter dig rösta på en artikel, eller kan det vara så komplicerat som Flixster rekommendera filmer till dig baserat på betyg av andra människor med liknande intressen.

Tänk på vanliga media som en enkelriktad gata där du kan läsa en tidning eller lyssnar på en rapport på TV, men du har mycket begränsad möjlighet att ge dina tankar i frågan. Sociala medier, däremot, är en tvåvägskommunikation som ger dig förmågan att kommunicera alltför.

Bloggar en del av sociala medier?

Copyblogger publicerat en intressant artikel för flera år sedan att göra argumentet att Bloggar är verkligen sociala medier, trots det faktum att människor tenderar att sätta dem i en kategori alla på sina egna dessa dagar. I själva verket är Bloggar en av de äldsta formerna av sociala medier som dominerade webben lång innan vi var friending och efter alla på sociala nätverk.

De viktigaste funktionerna som gör Bloggar del av sociala medier är deras användarkonton, kommentar avsnitt och blogg nätverk. Tumblr, Medium, WordPress och Blogger är bara några exempel på stora blogg plattformar som har mycket aktivt community blogg nätverk.

Vad är några kända problem med sociala medier?

Sociala medier är inte alla bara kul och spel med dina vänner, kändisar du beundra och varumärken du följer. I området i närheten finns det massor av vanliga problem som de flesta stora sociala medieplattformar inte helt löst, trots deras ansträngningar att göra så.

• Spam: sociala medier gör det enkelt för spammare – både riktiga människor och robotar – att bombardera andra människor med innehåll. Om du har ett Twitter-konto, har du förmodligen upplevt några spambot följer eller interaktioner. Likaså om du kör en WordPress blogg, kan du ha fått en spam kommentar eller två fångad av ditt spam-filter.

• Cybermobbning/Cyberstalking: barn och tonåringar är särskilt mottagliga för cybermobbning eftersom de tar fler risker när det gäller bokföring på sociala medier. Och nu när vi alla samverkar på sociala medier via våra mobila enheter, de flesta större plattformar gör det möjligt att dela våra platser, öppna upp dörrarna för cyberstalkers att rikta oss.

• Självbild manipulation: vad en användare inlägg om sig själva på sociala medier endast utgör en liten del av deras liv. Även följare kan se någon som är glad och lever den upp via deras inlägg på sociala medier på ett sådant sätt som gör dem känns tråkigt eller otillräcklig i jämförelse, är sanningen att användare har möjlighet att helt styra vilka delar de gör och vill inte sänds på sociala medier för att manipulera sin egen självbild.

• Information overload: det är inte ovanligt att ha över 200 vänner på Facebook eller följ över 1000 Twitter-konton. Med så många konton att följa och så många människor du publicerar nytt innehåll, är det nästan omöjligt att hålla.

• Falska Nyheter: förfalskningar nya webbplatser främja länkar till sina egna helt falska nyheter på sociala medier för att driva trafik till dem. Många användare har ingen aning om att de är falska i första hand.

• Sekretess/säkerhet: många sociala medier fortfarande få hacka emellanåt trots bra säkerhetsåtgärder på plats. Vissa erbjuder även inte alla sekretessalternativen som användarna behöver för att hålla sin information som privata som de vill att de ska vara.

Hur ser framtiden ut för sociala medier?

Det är svårt att förutsäga något exakt, men om en sak kan sägas om framtiden för sociala medier, det kommer förmodligen vara mer personlig och mindre bullriga. Över delning blir mindre av ett problem och filtrera bort irrelevant information blir en starkare trend.

Snapchat är en social media-plattform som är verkligen i framkant av sociala media evolution. Snarare än sprängning ut uppdateringar för alla våra vänner och anhängare att se, använder vi Snapchat mer som vi kommunicerar i verkliga livet – med specifika personer endast vid specifika tidpunkter.

Andra stora sociala nätverk som Instagram och Facebook har också tagit inspiration från Snapchat för dess berättelser funktion, integrera sina egna plattformar nästan identiska funktioner så att användare har möjlighet att dela snabb foton eller korta videoklipp som bara finns att se i 24 timmar.

Om något, är sociala medier förmodligen om att flytta mer mot efemära delning för snabbare, mer intima delar utan stress med att spränga ut något till hundratals eller tusentals anhängare som stannar upp där om det raderas manuellt. Trycket från Allmusic massor av gillar och kommenterar regelbundna inlägg på sociala medier också spelar en stor faktor, vilket tyder på att mer avslappnade former av social delning, sådan som genom berättelser, kunde vara vägen för framtiden.